Sodobni čas in izgorelost

Ko si mlajši in ti starejši govorijo, da je izgorelost nevarna in da doleti marsikoga, se vam vse skupaj zdi nemogoče, tudi sam sem bil tega prepričanja. Enostavno nisem razumel, kaj mi hočejo povedati starejši ljudje, ljudje ki imajo družine, službo, kredite, probleme, težave in še bi lahko naštevali. Enostavno jih nisem čutil, nisem razumel kako se ne znajo več nasmejati, zakaj samo težijo in se pogovarjajo negativne stvari. Takrat sem bil prepričan, da jaz takšen ne bom nikoli.

Pa so leta tekla in še ko sem dobil otroka, sem se spomnil, da je izgorelost pogosta pri ljudeh, ko si ustvarijo družino, pa ni prišlo do nje. Z ženo sva bila srečna, vesela starša, vse nama je šlo, to je bilo to. Moram reči, da nisva bajno zaslužila, vendar sva uživala v tem kar imava. Res pa je, da sva bila podnajemnika. Potem pa sva se odločila za hišo. No tukaj pa se stvar zakomplicira, sama gradnja je potekala kot po maslu, denarja pa je bilo vse manj. Dokončala sva hišo in se vselila, za breme pa sva dobila kredit, ki bo skoraj trajen 30 let. Sploh se nisva zavedala, kako se nama je ta kredit usedel v misli in v najino življenje. Takrat pa je izgorelost dobila priložnost, ker sva oba mislila, da morava čim več delati, da si ustvariva prihranke. Nehala sva se smejati, nisva se več znala pogledati v oči, nismo se več zbudili v soboto zjutraj in se odločevali, kam gremo na izlet, enostavno sva postala zamorjena. Kmalu so zmagale negativne misli in izgorelost je bila tu. 

Hvala bogu sva jo znala prepoznati in sva skoraj hkrati rekla, to je to, to je to ko so govorili. Kaj bova storila? Bila sva toliko pametna, da sva temu naredila konec, obljubila sva si, da ne bova dovolila, da izgorelost zavlada najinemu življenju, ker sva želela biti nasmejana starša in videti svoje otroke odrasle.  Zavedala pa sva, da če bo izgorelost prevladala, bo prevladala tudi bolezen. Danes sva srečna z kreditom.