Kompostniki so zelo pomembni, saj so kot neko naravno gnojilo za naš vrt

Ko govorimo o kompostnikih je zelo pomembno, da vem kam ga lahko postavimo, kaj spada v njih, česa ne mečemo v njih, iz kateri materialov so kompostniki, za kaj se lahko kompostnike uporablja in tako naprej.

Kompostniki so zelo uporabna zadeva, še posebej za domačo uporabo. Kompostniki so po navadi postavljeni oziroma je dobro, da so postavljeni nekje v senci in načeloma nekje v bližini vrta. Zakaj blizu vrta? Zato ker se kompostniki uporabljajo ravno za gnojenje vrtov. Kompostniki so odlično naravno gnojilo za vrt. So bolj zdravi kot neka umetna gnojila.

Moramo se zavedati to, da kompostniki niso smetišče. To je zelo pomemben podatek. Ne moramo metati vse kar nam paše v kompostnike. Kompostniki so namenjeni za gnojenje vrtov in tako jih moramo tudi obravnavati. Se pravi v kompostnike lahko damo vse organske odpadke iz kuhinje, razen mesa, mlečni izdelki, razen papir, orehi, žitarice, riž, in podobno. Ne smemo dajati tudi kakšne liste od rastlin, ki so bile poškodovane ali okužene. Ne smemo dajati tudi sveže pokošene trave. Travo lahko damo v kompostnik, ko je pokošena in se posuši, se pravi posušena trava.

Kompostniki so zelo pomembni, saj so kot neko naravno gnojilo za naš vrt

Kompostniki so lahko iz različnih materialov. Po navadi so leseni, če so v naravi, lahko so tudi plastični. Pomembno je da se zavedamo tudi tega, da kompostniki se ne uporabijo takoj. Ko jih napolnimo jih je potrebno nekaj časa pustiti zato, da se vsa hrana in vse kar paše zraven lepo razgradi in postane pravo gnojilo. Hrana v kompostniku ne gnije ampak se razgrajuje. Veliko ljudi tudi to včasih zameša, razen če je seveda v kompostniku napačna stvar, potem tudi gnojilo ne bo dobro.

Zelo dobro je, še posebej če imamo vrt, da ga gnojimo z naravni gnojem, se pravi z kompostniki. Pridelki bodo zelo dobri in pa seveda pridelani na povsem naraven način, kar pomeni da so pridelki zdravi.